Tein de Frel vertelt hoe het is om Rentmeesterij te studeren

Tein

"Bij natuur toegankelijk maken, denk ik meteen: hoe betalen we dat?"

20 november 2018

Tein de Frel begon aan de opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Van Hall Larenstein vanuit zijn voorliefde voor natuur. In eerste instantie had hij het idee om boswachter te worden, maar gaandeweg koos hij toch voor de specialisatie Rentmeesterij. “Na een paar plantentoetsen en colleges over toegepaste ecologie kwam ik er achter dat mijn interesse toch net anders ligt,” vertelt Tein. “Ik vind het leuk om na te denken over het gebruik van terreinen en verdienmodellen voor natuur. Bij de specialisatie Rentmeesterij kijk je verder dan alleen naar de ecologie, terwijl je toch nog regelmatig buiten komt.”

Karakter

Volgens Tein heb je wel een bepaald karakter nodig om rentmeester te worden: “Je moet goed kunnen omgaan met verschillende soorten mensen. Je voert vaak moeilijke gesprekken waarin je subtiel en integer te werk moet gaan.” Tijdens de opleiding komen deze ‘soft skills’ uitgebreid aan de orde. De studenten oefenen in gastvrijheid door de gastdocenten te ontvangen en zich welkom te laten voelen. Ook is er een onderhandelingstoets, waarin via een rollenspel sociale vaardigheden worden versterkt. Tein is geslaagd voor de onderhandelingstoets, maar kreeg toch nog nuttige feedback: “Ik wou direct ter zaken komen en klapte meteen mijn laptop open. Ik kreeg als tip mee dat het beter is om met een leuk gesprek te beginnen om zo het ijs te breken.”

Kennis maken

Op dit moment volgt Tein een extra minor makelaardij in Enschede, zodat hij voldoende achtergrond heeft om later lid te worden van de NVR. Onlangs bezocht hij een ledenbijeenkomst van de NVR om alvast kennis te maken. Tein is vooral te spreken over het beleid van permanente bijscholing van de NVR: “Je kunt het wel allemaal zelf regelen, maar dat is vrij ingewikkeld. De NVR maakt het makkelijk om bij te blijven in het vakgebied.”

Beide kanten zien

Tein gaat ook stage lopen, eerst bij een rentmeesterkantoor, daarna bij een overheidsinstantie. “Ik wil graag alle kanten van de rentmeesterij bekijken,” zegt hij. “Bij een rentmeesterkantoor doe je veel verschillende dingen, maar bij een overheid kan ik weer een hoop leren over aanbestedingen. Ik weet nog niet wat ik leuker vind, maar dan heb ik in ieder geval beide kanten gezien.” Als hij straks is afgestudeerd, neemt Tein zijn voorliefde voor natuur mee het werkveld in. “Ik kom graag buiten en ik vind dat natuur beschikbaar moet blijven voor iedereen. Als ik daar aan zou kunnen bijdragen, zou dat een mooie missie zijn.”

Sluiten