Hilda Duiven vertelt hoe het is om rentmeester te zijn

Hilda

"Het leukst is dat je met veel partijen en belangen te maken hebt."

20 november 2018

Hilda Duiven is rentmeester bij Saltus Beheer in Zwolle. Zij houdt zich daar voornamelijk bezig met tijdelijk beheer van landbouwgronden voor projectontwikkelaars, overheden en particulieren. Daarnaast is advisering van grondeigenaren en het uitvoeren van agrarische taxaties onderdeel van haar werk. Bijvoorbeeld als grond in het bezit is van een projectontwikkelaar, zorgt zij ervoor dat die aan een boer verpacht wordt, totdat de bouw start. Hilda vindt vooral de onderhandelingen tussen de boeren en de grondeigenaar interessant: “De belangen lopen nogal uiteen. De ontwikkelaar wil zo kort mogelijk verpachten, voor een zo hoog mogelijke prijs. De boer wil natuurlijk het omgekeerde. Uiteindelijk wil je toch de grond verpachten, dus dan zoek je naar een compromis.”

Affiniteit met het boeren bedrijf

Hilda groeide zelf op op het melkveebedrijf van haar ouders. Ze heeft daarom veel affiniteit met het agrarische vastgoed. Dat helpt haar bij de gesprekken bij de boer aan de keukentafel: “Het praat zo veel makkelijker als je weet wat er speelt op een boeren bedrijf.” Tijdens haar studie Vastgoed en Makelaardij aan de Hanze Hogeschool in Groningen werd er weinig aandacht besteed aan agrarisch vastgoed. Daarom volgde ze na haar studie de cursus Landelijk Vastgoed en de opleiding tot rentmeester bij OTS InterStudie te Heerenveen. Vorig jaar werd ze aspirant lid bij de NVR. Binnenkort hoopt ze het reguliere lidmaatschap te krijgen.

Onbekend vak

“Als je op een verjaardag vertelt dat je rentmeester bent, moet je 9 van de 10 keer uitleggen wat dat is,” vertelt Hilda. “Het vak is onbekend en mensen denken vaak dat het iets ingewikkelds is. Daarom is het goed dat de NVR meer bekendheid geeft aan de rentmeester.” Hilda is vooral lid geworden van NVR om een netwerk op te bouwen en om kennis uit te wisselen. “Bij Saltus zijn we maar met zijn vieren. Dan is het prettig om ergens anders je kennis te verbreden. Bij de NVR hoor je ook eens andere ervaringen over onderwerpen waar je mee bezig bent.”

Jonge dame

Hilda merkt wel op dat ze bij de NVR bijeenkomsten soms de enige dame in het gezelschap is en meestal één van de jongsten. Ze ziet dat echter niet als een belemmering. “Je wordt als dame niet anders behandeld door collega’s en opdrachtgevers. Boeren hebben soms wel een ander beeld voor ogen. Bij een rentmeester denken ze toch vaak aan een oudere man met zo’n geruit jasje aan. Als je dan als dame het erf opkomt, moeten ze soms even schakelen. Dat moet je er zeker niet van weerhouden om rentmeester te worden, het is een mooi afwisselend en uitdagend vak.” 

Sluiten