NVR Next interviewt: Edith Waenink

Nieuws

dinsdag 13 februari 2024

NVR Next interviewt: Edith Waenink

In het kader van jonge rentmeesters onder de 35 is onlangs Edith Waenink door NVR Next geïnterviewd.
Wat drijft deze young professional en waar loopt zij zoal tegenaan?

Edith Waenink kopie

Naam: Edith Waenink
Leeftijd: 31
Werkzaam bij: Het Ruiterpad
NVR-Kring: Kring Oost
Wordt vrolijk van: wandelen, fotografie en lekker eten
Houdt niet zo van: duimen draaien en afwachten          

Hoe ben jij zo het vak ingerold?
Ik ben opgegroeid in het landelijk gebied. Het landschap, cultuurhistorie en landgoederen hebben altijd mijn interesse gehad. Bij aanvang van mijn studie Bos- en Natuurbeheer, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Mede door mijn stages en meekijken met de werkzaamheden die mijn vader uitvoert heb ik het vak leren kennen en ben ik er ingerold.

Hoe heeft jouw loopbaan er tot op heden uit gezien en hoe ziet jouw toekomst eruit?
Voor de mensen die het niet weten, mijn vader heeft zijn eigen rentmeesterskantoor, Het Ruiterpad, opgericht. Van heel dichtbij heb ik gezien hoe zijn bedrijf de afgelopen 19 jaar is gegroeid. (On)bewust zaten wij tijdens het avondeten te praten over zijn werkzaamheden en opdrachten. Op vrije dagen en met mooie klussen ben ik mee op pad geweest, om te leren en te zien wat pa allemaal doet qua werkzaamheden.

Ik denk dat zo’n tien jaar geleden het gedachtespinsel ontstond, dat ik ooit het bedrijf van mijn vader zou willen overnemen. Maar als 21 jarige kwam ik net kijken, zat midden in mijn studie en was best onzeker. Daarnaast had ik geen idee wat een eigen bedrijf runnen inhield. Laat staan dat ik het vak rentmeesterij al goed verstond.

Na mijn studie heb ik met veel plezier bij Arcadis gewerkt, waar ik het vak verder heb leren kennen. Zo heb ik een bijdrage geleverd aan de projecten Kaderrichtlijn Water-Oost en Kaderrichtlijn Water-Zuid. Ik heb veel geleerd van de collega’s. Met ontzettend veel plezier kijk ik terug op mijn tijdperk bij Arcadis. Na veel gesprekken, twijfels, nieuwsgierigheid en enthousiasme, heb ik de knoop doorgehakt. In goede afstemming met Arcadis heb ik ontslag genomen en ben ik sinds medio 2023 mede-eigenaar van ons kantoor Het Ruiterpad.

Hoe de toekomst eruit ziet, dat weet ik niet. Ik hoop dat ik de aankomende paar jaar met veel plezier en trots met mijn vader mag samenwerken, de fijne kneepjes van het vak mag leren en steeds meer vertrouwd raak met het ondernemerschap.

Volgens vaktermen behoor je tot de young professionals. Wat betekent dat volgens jou?
Voor mijn gevoel kom ik net kijken binnen de wereld van de rentmeesterij. Daarnaast ben ik sinds een half jaar ondernemer. Naast het leren en ontdekken wat het vak rentmeesterij inhoudt, leer ik ontzettend veel van het ondernemerschap. Gelukkig heb ik een hele goeie leermeester; mijn vader.

Ik denk dat je als young professional niet alleen net start met je carrière, maar dat je ook zoekt welk deel binnen het vak je aanspreekt, zodat je (bijna) iedere dag met plezier en passie aan het werk gaat.

Waar loop jij als young professional zoal tegenaan?
Het is soms overweldigend hoeveel informatie en kennis je nodig hebt om het vak uit te oefenen. Pionieren en ontdekken waar je passie en interesse ligt binnen de rentmeesterij, maakt het gelijktijdig super interessant en dynamisch.

Het schrijven van juiste adviezen en offertes, daar ben ik nu veel mee bezig. In vergelijking met bijvoorbeeld mijn vader of andere collega’s, kost dit mij nu nog veel tijd. Hoe zet je de juiste toon in een offerte, past je geschreven advies goed bij je klantvraag? Ik ben nog jong en mag nog heel wat jaren werken. Ik weet zeker dat ik over een aantal jaar een beter antwoord heb op mijn eigen vragen.

Wat is als young professional jouw bijdrage binnen jouw kantoor en binnen de NVR?
Binnen Het Ruiterpad werken wij in een duo. Mijn vader laat mij ontdekken en soms wat zwemmen om een klantvraag, vraagstuk of casus goed aan te vliegen. Leuk, leerzaam en soms frustrerend. Mijn pa stuurt bij waar nodig en motiveert me altijd om lekker door te pakken. Met mijn frisse blik binnen het bedrijf maken we leuke stappen en denken we ook na over de toekomst van het bedrijf.

Binnen mijn werkgebied, en binnen ons kantoor, wil ik de klant zo goed mogelijk bijstaan. Ik houd van de laagdrempelige contactmomenten. Het liefst zit ik ze aan de keukentafel of sta ik met hen in het veld de situatie te beoordelen. Dit vak draait om kwaliteit, niet om kwantiteit. De persoonlijke aandacht, het ontzorgen van je klant en hen zo goed mogelijk bijstaan is de kern. Maar, wees zeker niet te trots. Geef aan als je iets niet weet, leg uit waarom er sprake is van een miscommunicatie of waarom iets fout is gegaan. Verzwijg dit niet, maar kom er eerlijk voor uit. Eerlijkheid duurt immers het langst.

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik sinds medio 2023 betrokken bij de Commissie Opleidingen (CO), een leuke groep mensen die zich inzet voor de NVR Cursustweedaagse. Dit is voor mij een heel leuke manier om een bijdrage te kunnen leveren aan de NVR. Nieuwe ideeën en onderwerpen voor cursussen zijn welkom, voel je vrij om contact met mij of met andere CO-leden op te nemen!

Mijn werk in één zin
Een prachtig en veelzijdig vak, waarin ik iets wil bijdragen aan het landschap en haar schoonheid.

Dit wil ik mijn mede jonge NVR-genoten meegeven
Durf buiten je comfortzone te kijken en te werken. Fouten maken is natuurlijk niet wenselijk, maar als je een fout maakt, leer hier van. Onderbouw waarom jij dacht de juiste keuze te hebben gemaakt en spreek dit uit aan je collega of aan je klant. En wees niet bang om vragen te stellen, domme vragen bestaan namelijk niet.  

Sluiten