College Tour met minister Van der Wal

Nieuws

donderdag 7 december 2023

College Tour met minister Van der Wal

‘Natuur en boerenland gaan hand in hand’

Op maandag 27 november jl. was demissionair minister voor Natuur en Stikstof, mevrouw Christianne van der Wal op bezoek bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL).

De minister wilde tijdens haar bezoek in Velp ook graag in gesprek met studenten. Daarom organiseerde de hogeschool een speciale ‘College Tour’ in een grote collegezaal. Ron van der Jagt was door het bestuur van HVHL gevraagd om die dag het gesprek in goede banen te leiden. Dit kwam uiteraard goed uit in zijn nieuwe rol als directeur van de NVR.

De minister en de studenten maakten er een prachtige bijeenkomst van, met prikkelende vragen en een bevlogen bewindspersoon. De studenten raakten alle onderdelen van haar portefeuille. Van de emoties over het stikstofbeleid tot en met het perspectief voor natuurbeschermers. Van duurzame voedselketens tot en met de toekomstige verdienmodellen in de landbouw. De diversiteit van studenten aan HVHL is groter dan je zou verwachten, net als de variatie aan opleidingen. De studenten kwamen van opleidingen als Bos- en Natuurbeheer, Management van de Leefomgeving, Land- en Watermanagement en Dier- en Veehouderij. “Waar ik kan, ga ik met jongeren in gesprek,” vertelde minister Van der Wal. “Jongeren hebben de toekomst én de ideeën voor hun toekomst.” De betrokkenheid onder de studenten is groot, zo bleek. Eén van de studenten had zijn trekker bij de hoofdingang geparkeerd, met daarop de leus: ‘Natuur en boerenland gaan hand in hand’. Minister Van der Wal vond dat een mooie conclusie: “Mijn missie is om natuur te herstellen én te beheren. Dat kan alleen samen met de boeren, we hebben elkaar nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we in de landbouw toe moeten naar natuurinclusief ondernemen.”

Later die dag hadden NVR voorzitter Handert Scheffer en directeur Ron van der Jagt een mooi gesprek met de bestuurders van de hogeschool: Anneke Luijten-Lub en voorzitter Jan van Iersel. Al decennia worden er rentmeesters opgeleid aan deze grootste groene hogeschool van Nederland. Deze traditie zien wij als NVR graag voortgezet. Onze beroepsgroep gaat een uitdagende toekomst tegemoet, met veel werk. Nederland staat voor grote opgaven waar het gaat om de inrichting van de ruimte, de kwaliteit van de leefomgeving en de transitie van het landelijk gebied. Rentmeesters zijn breed opgeleide professionals, die daar een cruciale rol in vervullen.

Samen met de hogeschool werken wij graag mee aan goede opleidingen en de instroom in de beroepspraktijk. Zodat er straks voldoende gekwalificeerde mensen zijn. Mooi werk, midden in de samenleving!

Collage College Tour

Sluiten