1. Actueel
  2. Nieuws

Nieuws

NVR Logo NVR en Vastgoedpro starten vastgoeddatabase voor agrarische markt

Wageningen- Lelystad, 15 mei 2019 – 

Wat is agrarisch vastgoed waard? De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) en Vastgoedpro, de beroepsvereniging voor vastgoedspecialisten, zagen onder hun leden de behoefte aan referentieobjecten groeien . Zij brengen een database op de markt die rentmeesters, makelaars en taxateurs voorziet in de noodzakelijke informatie om agrarische grond en objecten te waarderen. Naar verwachting wordt de eerste versie van de agrarische vastgoeddatabase in juni gepresenteerd.

Nu onvoldoende data beschikbaar

“Wij merken dat rentmeesters, agrarische makelaars en taxateurs op dagelijkse basis behoefte hebben aan referentieobjecten voor het waarderen van onroerend goed”, vertelt directeur Andreas Dijkhuis van de NVR. Agrarische transacties onderscheiden zich van de verkoop van ander vastgoed door de grote complexiteit. Kavels liggen regelmatig op grote afstand van elkaar, ze worden deels verhuurd of verpacht of er zijn productierechten in het spel. Ook worden met regelmaat volledige bedrijven verkocht, inclusief productierechten, gebouw, grond en goodwill. Voor het vergelijken van objecten biedt de basale registratie bij het Kadaster doorgaans niet genoeg informatie.

Onze leden wachten hier al jaren op

De database wordt door de NVR en Vastgoedpro ontwikkeld met daarin data, diensten en kennis van o.a. het Kadaster, Ortec, Planviewer, AgriTax en Cyclomedia. Hij biedt gebruikers de mogelijkheid om een eigen database op te bouwen, waarin visualisaties helpen om inzicht te krijgen. Ook is het mogelijk de eigen database te delen met anderen.

Dat laatste is uniek volgens Vastgoedpro-directeur Roland Knoester: “Agrarische makelaars werken veel samen, omdat je als individu zelden over voldoende data beschikt. Tot op heden was het ingewikkeld om bepaalde kennis te delen zonder meteen alles weg te geven. Dat maakte samenwerken lastig. Via onze nieuwe database kun je heel gecontroleerd data delen met alleen de partijen die je zelf selecteert.”
“Ook het visueel benaderen van de data en de integratie van de kadastrale data, luchtfoto’s en gewassenkaarten zorgen ervoor dat je alles in één oogopslag voor handen hebt”, vult Andreas Dijkhuis aan. “Dit is een product waar onze leden al jaren op wachten.”

Beschikbaar voor iedereen

De database wordt ondergebracht in een nieuw bedrijf, opgericht door de NVR en Vastgoedpro. Rob Overduin, operationeel manager bij Vastgoedpro en architect van de database: “We hebben ruim een jaar onderzoek gedaan naar de behoeften in de markt. Daaruit bleek dat de agrarische sector een markt is waarin samenwerking cruciaal is. De database is daarom tegen meerprijs ook beschikbaar voor alle andere partijen in de markt. Wij geloven vooral in samenwerking in plaats van uitsluiting.”

Over de NVR

De beroepsorganisatie NVR verenigt Rentmeesters NVR uit heel Nederland. Bij vraagstukken over landelijk en stedelijk vastgoed en infrastructuur komen Rentmeesters NVR met vindingrijke oplossingen. De NVR biedt Rentmeesters NVR kennisontwikkeling en een inspirerend klimaat om de kwaliteit van de leefomgeving in Nederland te versterken. Rentmeesters NVR zijn thuis in beheer, bemiddeling, functieverandering, taxaties, onteigening en planschade. www.rentmeesternvr.nl

Over Vastgoedpro

Vastgoedpro is de beroepsvereniging voor Nederlandse Vastgoedprofessionals. De aangesloten professionals zijn allen werkzaam in een beroepsgroep binnen de vastgoedsector. Als beroepsvereniging richt Vastgoedpro zich op de individuele beroepen binnen de sector om haar leden optimaal te faciliteren, namelijk de makelaar, de taxateur en de bouwkundig keurder. De focus van de vereniging ligt op kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en het faciliteren van de leden bij de uitoefening van hun beroep. De leden bedienen klanten in de particuliere (woning)markt en de zakelijke markt voor bedrijfsmatig- en agrarisch vastgoed. www.vastgoedpro.nl

 

Foto: Handert Scheffer (voorzitter van NVR) en Jan-Kees Duvekot (voorzitter Vastgoedpro) toosten op de samenwerking.