Programma van NVR-cursustweedaagse 2023

Activiteiten

NVR-cursustweedaagse 2023

Programma van NVR-cursustweedaagse 2023

Dag 1, donderdag 9 maart
9:00 - 12:30 Rekenen aan herbestemmen (herhaling 2022)
  Klimaatrobuuste landgoederen
  Pacht, actualiteiten
  Het nieuwe GLB VOL
  Estate planning, verdieping en berekeningen
13:30 - 17:00 Herbestemmen en transformeren, casuïstiek VOL
  Didam-arrest in de praktijk
  Landschapsgrond VOL
  Governance & Compliance
  Stalsystemen: varkenshouderij
18:00 - 20:00 Diner
20:00 - 23:00 Overnachting
Dag 2, vrijdag 10 maart
9:00 - 12:30 Stikstof en gebiedsontwikkeling (herhaling 2022) VOL
  Taxeren bijzondere objecten
  Hout, het nieuwe goud!
  BoerenDonut
  Actief bouwen aan vertrouwen VOL
13:30 - 17:00 Stikstof en gebiedsontwikkeling, verdieping VOL
  Verduurzamen van monumenten
  Revitalisering bos, met veldexcursie!
  Het veranderende landschap
  Schadeloosstelling, casuïstiek
  1. Van 9:00 tot 12:30

    Rekenen aan herbestemmen (herhaling 2022)

    Rinkjan Postma, RINX Vastgoed Ontwikkeling, laat een aantal rekenvoorbeelden van herbestemmen en transformeren zien. En natuurlijk ga je zelf ook aan de slag met het maken van berekeningen.

    De cursus start met een voorbeeld van de transformatie van een (bijzonder) object:

    • Wat zijn de mogelijke herbestemmingsmogelijkheden voor het object?
    • Vervolgens ga je zelf rekenen aan de genoemde varianten.
    • En wordt de haalbaarheid van de varianten besproken.

    Onderwerpen die daarbij zeker aan de orde komen zijn de verduurzaming van het object, de financiering van de transformatie en de fiscale aspecten. Ook wordt kort stilgestaan bij de Omgevingswet.

    Dit is een geactualiseerde herhaling van de cursus uit 2022.

  2. Van 9:00 tot 12:30

    Klimaatrobuuste landgoederen

    Verdroging is een belangrijk thema in het landelijk gebied, maar hoe maak je jouw landgoed klimaat robuust? Maarten Veldhuis, Waterschap Vallei en Veluwe, en Age Fennema, De Rentmeesters Coöperatie en Rentmeester NVR, nemen je mee in de praktijk van alle dag. Maarten brengt in beeld hoe de verdroging en droogte wordt veroorzaakt en welke oplossingsrichtingen er zijn, vanuit samenwerking tot maatregelen. Age zal vanuit de beheerpraktijk zijn ervaring op o.a. landgoed Middachten delen. Welke concrete oplossingen zijn denkbaar, waar loop je als beheerder tegenaan en hoe pak je dat aan? In drie uur tijd word je meegezogen in de wereld van water en landgoederen, na de cursus ben je op de hoogte van de actualiteit en de mogelijkheden om op je eigen beheren mee aan de slag te gaan.

    De workshop wordt opgebouwd aan de hand van casussen die door de deelnemers worden ingebracht. Dus heb je een casus, stuur die dan (voorzien van toelichting en tekening) naar ademoed@rentmeesternvr.nl.

  3. Van 9:00 tot 12:30

    Pacht, actualiteiten

    Wie kun je beter hebben dan Els Harbers, Vangoud advocaten, om de actualiteiten in de pachtrechtspraak te bespreken. Met nadruk op pacht in relatie tot de huidige opgave van realisering stikstofreductie en natuurdoelstellingen.

  4. Van 9:00 tot 12:30

    Het nieuwe GLB VOL

    Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid is ingegaan op 1 januari 2023.

    Jannes Jansen, Adviseur Mest & Mineralen DLV Advies en Albert van Burgsteden, melkveehouder én adviseur bij Prolander, gaan in op de systematiek, kansen, mogelijkheden, consequenties en effecten. Ook de rol van de LNV, RVO, de provincie en de Collectieven wordt besproken en er wordt een link gelegd met de ontwikkelingen binnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

    Ook is er aandacht voor de relatie tussen de ecoregeling en duurzame gronduitgifte. Hoe kan je als verpachter in je duurzame gronduitgiftebeleid ook een plek geven aan de ecoregeling? Hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk? Zijn er dan nog aandachtspunten? Waarmee moet je dan rekening houden in de pachtcontracten?

    Onderdeel van de cursus is een interactief deel in de vorm van een opdracht of casus, zodat je zelf kunt ervaren hoe je e.e.a. in de praktijk kunt toepassen.

  5. Van 9:00 tot 12:30

    Estate planning, verdieping en berekeningen

    Cindy Karnebeek, Compagnie Adviseurs en Accountants, komt terug naar de cursustweedaagse voor een verdieping.

    Geen probleem als je de cursus Estate planning in 2022 niet hebt gevolgd. Deze cursus start met een korte samenvatting (op hoofdlijnen) van de cursus van vorig jaar: fiscale en juridische aandachtspunten bij huwelijkse voorwaarden, testamenten en NSW-landgoederen. Al snel wordt de focus verlegd naar het zelf maken van (fiscale) berekeningen; natuurlijk word je daarbij begeleid door Cindy. Diverse onderwerpen komen daarbij aan bod:

      • Schenken/vermogensoverdracht
      • Erven
      • Heffing van erf- en schenkbelasting
      • Vrijstellingen en besparingen
      • Verdeling van een nalatenschap & Legitieme portie
      • Aandachtspunten landgoed/agrarisch bedrijf

    Doel van de cursus is om je inzicht te geven in de fiscale en juridische gevolgen van schenken en erven, zodat je de gevolgen cijfermatig kunt schetsen.

  6. Van 13:30 tot 17:00

    Herbestemmen en transformeren, casuïstiek VOL

    Bij deze cursus worden interactief met de kennis en denkkracht van de hele groep een aantal casussen behandeld. Natuurlijk onder de bezielende leiding van Rinkjan Postma, RINX Vastgoed.

    Je kunt zelf een eigen casus aanleveren, maar ook je docent heeft een paar mooie voorbeelden van herbestemmen of transformeren bij de hand.

  7. Van 13:30 tot 17:00

    Didam-arrest in de praktijk

    Op 26 november 2021 bepaalde de Hoge Raad dat overheden bij gronduitgifte alle gegadigden de gelegenheid moeten bieden om mee te dingen via een selectieprocedure aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria: het Didam-arrest (ECLI:NL:HR:2021:1778).

    Ruim een jaar en veel rechtspraak later, blijven er nog altijd veel vragen. Tijdens deze cursus maakt Carola van Andel, Nysingh Advocaten, de balans op, met natuurlijk aandacht voor de juridische discussiepunten, maar ook zeker voor de praktische aspecten waar diverse overheden nu tegenaan lopen bij het aanpassen en uitvoering geven aan hun grond(uitgifte)beleid.

    Aan de orde komen:

    • toepassingsbereik Didam-arrest (o.a. ook bij pacht?);
    • de handreiking van BZK, NEPROM, VNG en VvG van 7 november 2022;
    • eisen aan en voorbeelden van selectiecriteria;
    • inrichting van de selectieprocedure (stappenplan);
    • gevallen waarin één-op-één verkoop nog wel mogelijk is;
    • gevolgen voor lopende onderhandelingen en gesloten overeenkomsten;
    • inhoud van de publicatie;
    • gebondenheid van semi-overheden en overheidsvennootschappen aan het arrest;
    • verlenging en vernieuwing van bestaande overeenkomsten (denk aan huur, pacht, erfpacht, etc.).

    Antwoorden op veelgestelde vragen, voorbeelden uit de praktijk en praktische tips helpen je om de vertaalslag te maken naar de praktijk en de implementatie in het gronduitgiftebeleid. Onderdeel van de cursus is het in (kleiner) groepsverband behandelen van een casus. Je kunt ook op voorhand zelf een casus of vraag inbrengen; stuur die naar ademoed@rentmeesternvr.nl.  

  8. Van 13:30 tot 17:00

    Landschapsgrond VOL

    Landschapsgrond – een tussenvorm van natuur- en landbouwgrond?

    Jan Spijkerboer, Kadaster en Rentmeester NVR, licht toe hoe het begrip landschapsgrond is ontstaan. Maar wat is Landschapsgrond eigenlijk? Is het publiekrecht (omgevingsplan, subsidie) of privaatrecht (Kwalitatieve verplichting) of een mengvorm?

    Vragen die daarbij aan bod komen zijn welk (grond)instrumentarium is er nodig om deze doelen te realiseren (vrijwillige kavelruil, wettelijke herverkaveling, vestigen voorkeursrecht, Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen). Wat is de schadevergoeding? Is het alleen vermogensschade of ook inkomensschade?

    Voordat een lapje grond de titel Landschapsgrond kan krijgen, moeten er nog veel vragen beantwoord worden. Jan gaat graag met je in gesprek om tot een werkbare invulling van het begrip Landschapsgrond te komen. We gaan dit ook voor enkele gebieden verder uitwerken.

  9. Van 13:30 tot 17:00

    Governance & Compliance

    Paul Kindt, LBP|SIGHT en Rentmeester NVR, en Rogier Hol, Raadsheren B.V., hebben er dagelijks mee te maken: hoe zorg je ervoor dat het bestuur van een landgoed het landgoed ook daadwerkelijk goed bestuurt en hoe kun je dat als rentmeester in goede banen leiden.

    Aan de hand van 3 thema’s bespreken zij wat de aandachtspunten zijn van goed bestuur, waartoe een bestuur gehouden is, wat je kunt doen als het dreigt mis te gaan en hoe je kunt werken aan het (goede) imago van de organisatie, zodat je je bestuur nog beter van dienst kunt zijn. 

    • Governance: de handeling en de wijze van besturen, de gedragscode, het toezicht op organisaties (Bestuur en toezicht).
    • Compliance: naleving van relevante wet- en regelgeving en het werken volgens door een organisatie zelf opgestelde normen en regels.
    • Risk (risico): hoe kunnen bepaalde risico’s goed worden ingeschat en moet er dan wel of niet verzekerd worden.
  10. Van 13:30 tot 17:00

    Stalsystemen: varkenshouderij

    Ook varkenshouderijen komen in aanmerking voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderij. Om een varkensstal op de juiste waarde te schatten, is kennis over de diverse stalsystemen onontbeerlijk.

    Roy Marissen, Aeres Training Centre, brengt je volledig op de hoogte van:

    • Ontwikkelingen in de varkenshouderij, heden en verleden incl. mestwetgeving;
    • Stalsystemen in de varkenshouderij door de jaren heen (en de reden hiervoor);
    • Mogelijkheden tot waardebepaling stallen.
  11. Van 18:00 tot 20:00

    Diner

    Op donderdag kun je aansluitend aan de middagcursus napraten met collega-Rentmeesters NVR in de Business-foyer en bij het dinerbuffet. Deelname aan het dinerbuffet is kosteloos. Wél verplicht aanmelden.

  12. Van 20:00 tot 23:00

    Overnachting

    Wil je blijven overnachten bij Van der Valk Hotel Veenendaal? Dan kun je tot 8 februari 2023 via de NVR een overnachting boeken; je betaalt € 105 incl. ontbijt, excl. btw. Na 8 februari kun je zelf bij Van der Valk een overnachting boeken en betaal je de dan geldende prijs.

  13. Van 9:00 tot 12:30

    Stikstof en gebiedsontwikkeling (herhaling 2022) VOL

    Het Nationaal Programma Landelijk Gebied vraagt om een gebiedsgerichte aanpak. Henk Ullenbroeck, Poederoyen Tonnaer, belicht de praktische kant van stikstof en gebiedsontwikkeling:

    • Wat is nu ‘gebiedsgerichte aanpak’?
    • Stikstof en ruimtelijke plannen; waar moet je rekening mee houden?
    • Interne en externe saldering, wanneer en hoe kan dat toegepast worden?
    • Wat is een depositie-/stikstofbank, het doel en wat zijn de aandachtspunten daarbij?

    Aansluitend belicht Sammy Keywani, Hekkelman advocaten, de juridische kant:

    • Actuele Wet- en regelgeving en recente jurisprudentie.
    • Natura 2000-toets, wat is een project en plan?
    • De juridische aspecten van extern salderen en intern salderen.
    • Actualiteiten extern en intern salderen (kamerbrieven).
    • Intrekken natuurvergunningen.

    Dit is een geactualiseerde herhaling van de cursus uit 2022.

  14. Van 9:00 tot 12:30

    Taxeren bijzondere objecten

    Bij taxaties van bijzondere objecten is het gebruiken van de comparatieve methode veelal niet mogelijk. Jeroen van Lenthe en Pierre van der Spek, beiden Van Ameyde Rentmeesters en Rentmeester NVR, geven je handvatten om het taxatieproces zorgvuldig uit te voeren en de uitkomst zo goed mogelijk te onderbouwen.

    Ingegaan zal worden op de taxatiemethoden Discounted Casflow (DCF) en Gecorrigeerde vervangingswaarde. Met daarbij aandacht voor essentiële input parameters en de wijze waarop een marktanalyse en ‘reality check’ op die punten uitgevoerd kan worden. Naast de theorie komt een groot aantal voorbeelden aan bod (zowel in het stedelijk als in het landelijk gebied) alsmede een casus.

  15. Van 9:00 tot 12:30

    Hout, het nieuwe goud!

    Hans Gierveld, Stichting Twickel en Rentmeester NVR, start met de stand van het bos in Nederland en de meest recente ontwikkelingen: hoe kun je houtteelt / oogsten van bijgroei integreren in het beheer, naast natuur en recreatie, bevordering van biodiversiteit en CO2-vastlegging. Wat zijn de problemen waar je als beheerder tegenaan loopt?

    Laat je vervolgens inspireren door Atto Harsta, Aldus bouwinnovatie en Tomorrow’s Timber, over de houtbouwrevolutie: de productie en het gebruik van gecertificeerd hout als het ideale biobased circulaire bouwmateriaal.

    En door Jasper van den Munckhof, Building Balance, over welke andere biobased bouwmaterialen, als hennep, vlas, lisdodde, miscanthus en sorghum, nieuwe kansen bieden voor zowel de bouw als de landbouw.

  16. Van 9:00 tot 12:30

    BoerenDonut

    De donut kent iedereen: een ronde koek met een gat erin. Econoom Kate Raworth bracht een aantal jaar geleden een boek over de ‘donut economie’ op de markt.

    De kern van haar betoog is dat je economie niet los kunt zien van de sociale en ecologische effecten.

    Dit inspireerde Ron Methorst en Dirk de Groot, Aeres Hogeschool, tot het ontwikkelen van de ‘BoerenDonut’ om zo het hele bedrijf in beeld te brengen met zowel de ecologische, de sociale en de economische aspecten. De focus op het hele bedrijf is onderscheidend tov keurmerken als Planet Proof, Stichting Milieukeur en Beter Leven, deze richten zich op de productiewijze of het product. De focus op het hele bedrijf is belangrijk om goed onderbouwd gesprekken te voeren over de (gewenste) ontwikkeling van het bedrijf met direct belanghebbenden bij het bedrijf (bijvoorbeeld de rentmeester).

    Ron Methorst en Dirk de Groot laten je kennis maken met de meerwaarde van het concept Boerendonut en de mogelijkheden ervan bij de transitie van de agrarische sector.

  17. Van 9:00 tot 12:30

    Actief bouwen aan vertrouwen VOL

    Of je nou namens de overheid of namens de particulier bij een project betrokken bent: vertrouwen is belangrijker dan ooit. Maar vertrouwen is niet iets vanzelfsprekend, dat moet opgebouwd worden. Bovendien moet vertrouwen zorgvuldig onderhouden worden, want als het weg is, kost het zeer veel moeite om het weer terug te winnen. Niet voor niets zegt men: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”

    In deze workshop leer en ervaar je zelf hoe vertrouwen kan worden opgebouwd of weer verloren kan gaan. Met een stukje theorie over het opbouwen van vertrouwen. En het uitwisselen van eigen ervaringen over hoe je zelf werkt aan het (her)winnen van vertrouwen. Thijs Kraassenberg en Mart Scheepers, WesselinkVanZijst, begeleiden je hierbij.

  18. Van 13:30 tot 17:00

    Stikstof en gebiedsontwikkeling, verdieping VOL

    Deze verdiepingscursus over stikstof wordt ook verzorgd door Henk Ullenbroeck, Poederoyen Tonnaer, en Sammy Keywani, Hekkelman advocaten.

    Henk belicht de praktische kant:

    • Actualiteiten stikstof en gebiedsontwikkeling;
    • Do’s en don’ts gebiedsgerichte aanpak;
    • Piekbelasters;
    • Hoe hangen de onderdelen stikstof samen met water, landgebruik en ecologie;
    • Wat is een project en wat we verstaan we er praktisch onder?
    • Ontwikkeling binnen opkoopregelingen. Waar moet je op letten in praktische zin;
    • De vergunningprocedures en vaststellen van de vergunningsplicht, waaronder de voortoets en passende beoordeling e.d.).

    En Sammy de juridische kant:

    • Actuele jurisprudentie stikstof en gebiedsontwikkeling;
    • Wat valt juridisch onder een ‘project’;
    • Hoe kom je tot een referentiesituatie en waar moet je dan op letten? Ook gezien de enkele uitspraken;
    • Emissiearme stallen en de Regeling ammoniak en veehouderij;
    • Verdieping extern salderen;
    • Bemesten en beweiden;
    • Vervallen bouwvrijstelling en de gevolgen hiervan.
  19. Van 13:30 tot 17:00

    Verduurzamen van monumenten

    Heidy Bos, Sara van Loon en Roy Oostendorp, Gelders Genootschap, vertellen je alles over de (on)mogelijkheden van het verduurzamen van monumentale panden. Met als startpunt de interne waardestelling: hoe krijg je inzicht in de monumentale waarden van een pand?

    Wat is er (on)mogelijk op het gebied van verduurzamen? En last but not least: hoe worden de plannen voor verduurzamen beoordeeld door een Commissie Welstand en Monumenten?

  20. Van 13:30 tot 17:00

    Revitalisering bos, met veldexcursie!

    Na een korte inleiding neemt Gerard Koopmans, Bosgroep Midden-Nederland en Landgoed Prattenburg, je mee naar buiten en kun je met eigen ogen zien hoe op Landgoed Prattenburg e.e.a. in de praktijk wordt gebracht.

    Het inhoudelijke deel gaat in op de randvoorwaarden, mogelijke beheermaatregelen, keuze van boomsoorten, wildbescherming, financiering en mogelijkheden van CO2-compensatie/sponsoring. En daarna: de paden op, de lanen in!

    Enige basiskennis van bosbeheer en boomsoorten is noodzakelijk. En vergeet je laarzen en regenjas/paraplu niet.

  21. Van 13:30 tot 17:00

    Het veranderende landschap

    Arjen van Buuren, agrarisch ondernemer op landgoed De Velhorst, landgoed Twickel en landgoed Kreil, heeft dagelijks te maken met de problemen die de stikstofvervuiling veroorzaakt. En die zijn vele malen groter dan menigeen beseft. Een echte oplossing is alleen mogelijk als we samen een nieuw en levendig landschap creëren.

    Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig landschap waarbij biodiversiteit en natuurwaarden worden verhoogd in combinatie met gezond voedsel en een goed verdienmodel voor de boer? Op al deze vragen en meer wordt gedurende deze cursus antwoord gegeven op basis van wetenschappelijke onderzoeken en praktijkvoorbeelden.

    De volgende onderwerpen zullen aan de orde komen: bodem, teelten, natuurinclusieve landbouw, relaties tussen pachter/ verpachter en keten.

  22. Van 13:30 tot 17:00

    Schadeloosstelling, casuïstiek

    Willem Schuur, Willem Schuur Rentmeesters en Rentmeester NVR, behandelt een zestal casussen met als opbouw: nadere uitleg situatie met foto’s en kaartmateriaal; gevolgd door een discussie in subgroepjes over opzet en keuzes voor de schadecomponenten van de volledige schadeloosstelling met daarna een plenaire terugkoppeling met de in praktijk gekozen oplossing. Onder het mom van taxeren op basis van volledige schadeloosstelling is het vaak balanceren tussen diverse basisbeginselen van de onteigeningswet.

    Er zal géén theorie behandeld worden inzake administratieve/gerechtelijke procedure! Je wordt geacht deze te kennen.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Voorwaarden en prijzen

Ticket Prijs
1 cursus + diner + overnachting - 9-3-2022 € 380,00
1 cursus + diner - 9-3-2023 € 275,00
1 cursus - 9-3-2023 € 275,00
1 cursus - 10-3-2023 € 275,00
2 cursussen + diner - 9-3-2023 € 550,00
2 cursussen + diner 9 en 10-3-2023 € 550,00
2 cursussen + diner en overnachting - 9 en 10-3-2023 € 655,00
2 cursussen + diner en overnachting - 9-3-2023 € 655,00
2 cursussen - 9 en 10-3-2023 € 550,00
2 cursussen - 9-3-2023 € 550,00
2 cursussen - 10-3-2023 € 550,00
3 cursussen + diner - 9 en 10-3-2023 € 825,00
3 cursussen + diner en overnachting - 9 en 10-3-2023 € 930,00
3 cursussen - 9 en 10-3-2023 € 825,00
4 cursussen + diner - 9 en 10-3-2023 € 825,00
4 cursussen + diner en overnachting - 9 en 10-3-2023 € 930,00
4 cursussen - 9 en 10-3-2023 € 825,00
Sluiten