Programma van NVR-cursustweedaagse 2022

Activiteiten

NVR-cursustweedaagse 2022

Programma van NVR-cursustweedaagse 2022

Dag 1, donderdag 13 oktober
9:00 - 12:30 Projectbeheersing
  Bossenstrategie: stand van zaken
  Schadeloosstelling berekeningen - basis
  Erfpacht - basis
  Estate planning
  Geen deelname
13:30 - 17:00 Sociaal-emotionele aspecten bij bedrijfsopvolging in de familiesfeer, een workshop voor adviseurs en coaches
  Taxeren van gewasschade
  Duurzame voorwaarden bij pacht en erfpacht
  Schadeloosstelling berekeningen - verdieping
  Aansprakelijkheid van terreineigenaren
  Geen deelname
18:00 - 20:00 Diner
20:00 - 23:00 Overnachting
Dag 2, vrijdag 14 oktober
9:00 - 12:30 Visserijrechten
  Herbestemmen: berekeningen
  Actualiteiten Huurrecht
  Bestuurlijke sensitiviteit: de gemeente en de rentmeester; een wereld van verschil?
  Morele Oordeelsvorming
  Geen deelname
13:30 - 17:00 Stikstof in gebiedsontwikkeling
  Gedoogplichten
  Bodemverontreiniging
  Klimaatrobuust waterbeheer
  Morele Moed
  Geen deelname
  1. Van 9:00 tot 12:30

    Projectbeheersing

    We kennen allemaal de voorbeelden van projecten die volledig uit hand gelopen zijn, zowel qua tijd als qua financiën. Denk alleen maar aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. 

    Maar ook bij kleinere projecten is het een kunst om binnen budget en tijdsplanning te blijven. 

    Richard Wezelenburg en Marc van der Krogt, WIN, nemen je mee in het Integraal Projectmanagement, met speciale aandacht voor projectbeheersing. 

    Na een korte maar stevige theoretische inleiding ga je zelf aan de slag met een casus vanuit het perspectief van projectbeheersing. Aan de hand van een grote grondverwervingsopdracht, met harde deadline én maatschappelijke belangen, voer je diverse opdrachten uit over aspecten als: 

    • Omgaan met risico’s (risicobeheersing grondverwervingsspoor) en issues en het werken met scenario’s; 
    • Het informeren van de opdrachtgever; 
    • Besluitvorming; 
    • Het beïnvloeden van de planning; 
    • Het creëren van voorspelbaarheid en aangesproken competenties. 

    Ervaar zelf dat projectbeheersing niet alleen nuttig, maar ook leuk is. 
    Deze workshop is een herhaling van de workshop uit 2021. 

  2. Van 9:00 tot 12:30

    Bossenstrategie: stand van zaken

    In november 2020 is de Bossenstrategie 2030 gepresenteerd. Er moet in enkele jaren 37.000 ha bos aangelegd worden. De eerste hectares zijn inmiddels aangeplant, maar liggen we op koers? Welke problemen komen we tegen en hoe kunnen die aangepakt worden? 

    Marianne van der Veen, Provincie Gelderland, en Sander Wijdeven, Staatsbosbeheer, geven een update over de Bossenstrategie: de stand van zaken en de eerste ervaringen uit de praktijk.  

    Eerst worden de 8 prioriteiten, geformuleerd door Rijk en Provincies besproken, met voor elke prioriteit een uitvoeringprogramma en, indien bekend, de subsidieregelingen van de provincies. 

    Vervolgens wordt in een gesprek met de deelnemers ingegaan op de vraag wat de rentmeester kan betekenen in de uitvoering van deze Bossenstrategie. 

  3. Van 9:00 tot 12:30

    Schadeloosstelling berekeningen - basis

    Willem Schuur, Willem Schuur Rentmeester, bespreekt een aantal geanonimiseerde voorbeelden waarbij alle aspecten van een waardering op basis van volledige schadeloosstelling aan de orde komen. Zo ontstaat een totaalbeeld van de relevante schadecomponenten van een verwerving van een strook grond tot reconstructie middels verplaatsing.  
    Ook maak je tijdens deze cursus zelf een aantal berekeningen, zodat je na afloop een compleet beeld hebt van het berekenen van een volledige schadeloosstelling. 

  4. Van 9:00 tot 12:30

    Erfpacht - basis

    Hoe zit het ook alweer? Erfpacht, altijd een lastig onderwerp. 

    Michiel de Koe, De Koe Rentmeester BV, start bij de basis en laat je opdrachten maken, zodat je zelf ervaart hoe het principe werkt.  

    Voor de junior rentmeester, maar ook voor de ervaren rentmeester! 

  5. Van 9:00 tot 12:30

    Estate planning

    Cindy Karnebeek neemt je mee in de juridische en fiscale aspecten van Estate-planning: wat zijn de gevolgen van trouwen, scheiden en overlijden? 

    Ze start bij het huwelijksvermogensrecht; dat bepaalt uiteindelijk wat in de nalatenschap zit, en vervolgens het erfrecht. Daarbij worden de fiscale consequenties ook in ogenschouw genomen. Welke constructies zijn er om een landgoed/agrarisch bedrijf bijeen te houden, hoe bepaal je het moment van overdracht en hoe kan je daarmee omgaan binnen complexe familieverhoudingen? Ook de actuele onderwerpen (levens)testamenten en waarderingsvraagstukken komen aan de orde. 

  6. Van 13:30 tot 17:00

    Sociaal-emotionele aspecten bij bedrijfsopvolging in de familiesfeer, een workshop voor adviseurs en coaches

    Erik Veldhuizen, Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim, laat je ervaren welke emoties er spelen bij een bedrijfsopvolging in de familiesfeer, zodat je je opdrachtgever ook op sociaal-emotioneel vlak met raad en daad kunt bijstaan bij het doorgeven van het familiebedrijf aan een volgende generatie. 

    Deze workshop is een verdieping van het webinar Bedrijfsopvolging in de familiesfeer van 6 juli 2021. 

  7. Van 13:30 tot 17:00

    Taxeren van gewasschade

    Het bepalen van gewasschade is een specifieke tak van sport. Wim van Werven, Wiberg Taxaties, laat zien welke vormen van schade er zijn: faunaschade, waterschade, etc. En welke taxatiemethodieken gebruikt kunnen worden om de schade vast te stellen. 

    Sander Crasborn, IPC Groene Ruimte (tot voor kort Faunabeheereenheid Noord-Holland), gaat specifiek in op de ganzenproblematiek rondom Schiphol.  

  8. Van 13:30 tot 17:00

    Duurzame voorwaarden bij pacht en erfpacht

    Michiel de Koe, De Koe Rentmeester BV, en Jolan Knol, LBP|SIGHT, laten zien wat de (on)mogelijkheden zijn voor het opnemen van duurzame voorwaarden bij het afsluiten van pacht- en erfpachtovereenkomsten. Welke problemen kom je tegen en hoe kun je die tackelen? 

    Aan de hand van hun eigen praktijkervaringen. 

  9. Van 13:30 tot 17:00

    Schadeloosstelling berekeningen - verdieping

    Wil je je nog verder verdiepen in het bereken van een schadeloosstelling? 

    Willem Schuur, Willem Schuur Rentmeester, bespreekt een aantal complexe verwervingen met de daarbij behorende volledige schadeloosstellingen. Welke arbitraire keuzes moet je maken bij een taxatie op basis van de volledige schadeloosstelling?  
    Door het maken van een aantal berekeningen ervaar je zelf welke keuzes je moet maken en welke afwegingen je daarbij gebruikt.  

  10. Van 13:30 tot 17:00

    Aansprakelijkheid van terreineigenaren

    Altijd een lastig onderwerp: de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van terreineigenaren. 

    Na een korte algemene inleiding door Derik Huizer, Onderlinge Bossen Verzekering, en Jilles van Zinderen, Haut Legal, zullen door de deelnemers zelf ingebrachte cases besproken worden. 

    Aan het einde van de cursus worden actiepunten geformuleerd, zodat je de terreineigenaar goed kan adviseren over de te nemen stappen. 

  11. Van 18:00 tot 20:00

    Diner

    We eten lekker.

  12. Van 20:00 tot 23:00

    Overnachting

    Slaap lekker

  13. Van 9:00 tot 12:30

    Visserijrechten

    Ruben Bil, Sportvisserij Nederland, neemt je mee in de onderwaterwereld van het visserijrecht op de Nederlandse binnenwateren. Met meer dan een miljoen sportvissers en honderd geregistreerde visserijbedrijven is dit een relevant thema voor rentmeesters.  

    Onderwerpen van aalvisverbod tot zegentoestemming komen aan bod, maar de nadruk zal liggen op het bespreken van de wettelijke instrumenten zoals de Visserijwet en praktische zaken zoals de verhuur van visrechten en de Kamer voor de Binnenvisserij.  
    Met veel praktijkvoorbeelden en recente jurisprudentie. 

  14. Van 9:00 tot 12:30

    Herbestemmen: berekeningen

    In vervolg op de cursus Herbestemmen en transformeren van de NVR-cursustweedaagse 2021 laat Rinkjan Postma, RINX Vastgoed Ontwikkeling, een aantal rekenvoorbeelden zien. En natuurlijk ga je zelf ook aan de slag met het maken van berekeningen. 

    De cursus start met een voorbeeld van de transformatie van een (bijzonder) object: 

    • Wat zijn de mogelijke herbestemmingsmogelijkheden voor het object? 
    • Vervolgens ga je zelf rekenen aan de genoemde varianten. 
    • En wordt de haalbaarheid van de varianten besproken. 

    Onderwerpen die daarbij zeker aan de orde komen zijn de verduurzaming van het object, de financiering van de transformatie en de fiscale aspecten. Ook wordt kort stilgestaan bij de Omgevingswet. 

  15. Van 9:00 tot 12:30

    Actualiteiten Huurrecht

    René Rorink, Marquant advocaten, bespreekt de juridische actualiteit op het gebied van huurrecht. Hoe zit het met dienst/bedrijfswoningen, voorwaarden bij antikraakhuur, update kort- en langlopende contracten. 

  16. Van 9:00 tot 12:30

    Bestuurlijke sensitiviteit: de gemeente en de rentmeester; een wereld van verschil?

    Wethouder van Enkhuizen, oud wethouder van Gooise Meren en oud-waarnemend burgemeester van Koggeland Jan Franx neemt je mee in de wereld van het gemeentelijk bestuurlijk en ambtelijk proces. Welke (bestuurlijke) stappen moeten doorlopen worden om te komen tot een college- en raadsbesluit? Hoe kun je daar invloed op uitoefenen? De do’s en don’ts van het lobbyproces. Kortom hoe krijg je jouw plannen onder de aandacht en hoe breng je ze tot een goed einde? 

    Tijdens de cursus is er voldoende ruimte voor het (geanonimiseerd) bespreken van casussen.

  17. Van 9:00 tot 12:30

    Morele Oordeelsvorming

    “Wat ethisch wel en niet correct is en wat wel en niet integer is, kan prachtig opgeschreven worden, totdat je ineens voor een praktijksituatie staat. Dan kan de werkelijkheid een heel stuk minder zwart-wit zijn. De workshop Morele Oordeelsvorming helpt om in dergelijke situaties de juiste afwegingen te maken.” aldus Roel Pennings, deelnemer aan een eerdere editie. 

    De docent is Pieter Kole (Ethics & Business Integrity Services). Nadat hij het begrip integriteit heeft uitgelegd en het spanningsveld heeft verkend aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden, ga je zelf aan de slag. In subgroepjes bespreek je door de groep aangedragen morele dilemma’s. De workshop sluit af met een plenaire terugkoppeling waarin we stilstaan bij de toepassing van het denkstappenplan in de dagelijkse praktijk.  

    Deze cursus is speciaal aanbevolen voor nieuwe leden. Maar ook interessant als je een keer op herhaling wilt. 

  18. Van 13:30 tot 17:00

    Stikstof in gebiedsontwikkeling

    De startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied van Minister Van der Wal laat zien dat stikstof een belangrijke rol gaat spelen bij de transities in het landelijk gebied. Het vraagt om een gebiedsgerichte aanpak.  

    Henk Ullenbroeck, Poederoyen Tonnaer, belicht de praktische kant: 

    • Stikstof en gebiedsontwikkeling, provinciale beleidsregels  
    • Stikstof en ruimtelijke plannen; waar moet je rekening mee houden?  
    • Interne en externe saldering, wanneer en hoe kan dat toegepast worden? 
    • Hoe kan ik de hoeveelheid stikstof berekenen, wat heb ik daarvoor nodig? En waar moet op gelet worden bij het vaststellen van de waarde van stikstof? 
    • Afroming 30% 
    • Wat is een depositiebank, wat is het doel en wat zijn de aandachtspunt daarbij? 

    Aansluitend belicht Sammy Keywani, Hekkelman advocaten, de juridische kant: 

    • Wet- en regelgeving en provinciaal beleid. 
    • Recente jurisprudentie. 
    • Wat komt er kijken bij het kopen c.q. overdragen van stikstofemissieruimte.  

    Juridische kant van het opzetten van een depositiebank. 

  19. Van 13:30 tot 17:00

    Gedoogplichten

    Jessica de Roos en Carola van Andel, Nysingh advocaten, nemen je in sneltreinvaart mee door de recente ontwikkelingen op het gebied van de gedoogplichten: 

    • gedoogplichten op grond van de BP 
    • gedoogplichten op grond van de Waterwet  
    • gedoogplichten op grond van de Wet natuurbescherming 
    • gedoogplichten onder de Omgevingswet 
    • gedoogplichten en de verhouding tot onteigening 
    • schadeloosstelling 
    • recente rechtspraak 

    Even bij de les blijven, maar dan ben je weer helemaal up-to-date. 

  20. Van 13:30 tot 17:00

    Bodemverontreiniging

    Aan de hand van praktijkvoorbeelden, met video’s, korte oefeningen en casuïstiek zal Bas van de Griendt, Stratego Advies, je alles vertellen (1) over de milieutechnische en juridische zaken van bodemverontreiniging, (2) over de gevolgen van bodemverontreiniging bij aan/verkoop en verhuur op de waarde van onroerend goed en (3) hoe omgegaan kan worden met bodemverontreiniging bij vastgoed- en gebiedsontwikkeling. Na afloop van deze cursus beschik je over een aantal instrumenten om bodemverontreiniging, onderzoek en sanering goed te kunnen beoordelen en weet je wat de gevolgen zijn bij taxaties en transacties met vervuilde grond.  

    Ervaring met taxeren is noodzakelijk. 

  21. Van 13:30 tot 17:00

    Klimaatrobuust waterbeheer

    Eind mei 2022 heeft het neerslagtekort alweer een nieuw record bereikt, terwijl in februari beken buiten hun oevers traden na een stevige regenbui van enkele dagen.  

    Arjan Budding, Wageningen Universiteit, vertelt aan de hand van de kaart van Nederland in 2120 hoe het waterbeheer in Nederland zodanig robuust kan worden gemaakt dat problemen met overschotten en tekorten zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. De totstandkoming van de kaart, met uitgangspunten en struikelblokken, wordt toegelicht. De rol van water in onze landschappen staat daarbij centraal. En natuurlijk de vraag hoe we het waterbeheer robuust krijgen: hoe kan de transitie in gang gezet worden en welke samenwerkingsprocessen zijn daarvoor nodig? 

  22. Van 13:30 tot 17:00

    Morele Moed

    Morele moed is de moed om te doen wat je moreel juist acht. Om op tijd te constateren en uit te spreken: dit klopt niet, we zijn verkeerd bezig. Moed slaat de brug tussen denken en doen.  

    Als rentmeester moet je soms beslissingen nemen in lastige situaties. Bijvoorbeeld wanneer er veel verzet is. Morele moed is dan een onmisbare competentie. In deze cursus gaat het over de moed om nee te zeggen, om lastige kwesties aan de kaak te stellen, om impopulaire maatregelen te nemen, om gevoelige zaken te agenderen. Je brengt in de cursus je morele moed in kaart en we bekijken wat je kunt doen en nodig hebt om je eigen morele moed te versterken. Je kunt in de cursus je eigen ervaringen inbrengen en delen met de andere deelnemers. De docent is Pieter Kole (Ethics & Business Integrity Services). 

    Deze cursus is een vervolg op de Module Morele Oordeelsvorming, maar kan ook los gevolgd worden. 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Voorwaarden en prijzen

Ticket Prijs
1 cursus + diner + overnachting - 13-10-2022 € 377,50
1 cursus + diner - 13-10-2022 € 250,00
1 cursus - 13-10-2022 € 250,00
1 cursus - 14-10-2022 € 250,00
2 cursussen + diner - 13-10-2022 € 500,00
2 cursussen + diner 13 en 14-10-2022 € 627,50
2 cursussen + diner en overnachting - 13 en 14-10-2022 € 627,50
2 cursussen + diner en overnachting - 13-10-2022 € 627,50
2 cursussen - 13 en 14-10-2022 € 500,00
2 cursussen - 13-10-2022 € 500,00
2 cursussen - 14-10-2022 € 500,00
3 cursussen + diner - 13 en 14-10-2022 € 750,00
3 cursussen + diner en overnachting - 13 en 14-10-2022 € 877,50
3 cursussen - 13 en 14-10-2022 € 750,00
4 cursussen + diner - 13 en 14-10-2022 € 750,00
4 cursussen + diner en overnachting - 13 en 14-10-2022 € 877,50
4 cursussen - 13 en 14-10-2022 € 750,00
Sluiten